Roze Maandag: van toen tot nu

Het is Tilburgse Kermis eind jaren 80′. Henk Krol was in die tijd redacteur van de Gaykrant en zat op de maandag van de kermis bij zijn ouders op het balkon op de Paleisring. De maandag was een zeer rustige dag en Henk kreeg het idee om een oproepje op Teletekst (!) te plaatsen om op maandag naar de Tilburgse Kermis te komen naar een van de gaykroegen. In die tijd was de emancipatie rondom homoseksualiteit nog niet zo vergevorderd als nu dus er waren vooral veel underground bijeenkomsten.

Kermis 1990 was de eerste Roze Maandag een feit, alhoewel het toen nog niet officieel zo heette. Het was gewoon een samenkomst van homo’s, lesbiennes, dragqueens etc. uit het hele hand. Het begon met een kleine groep mensen die zich veelal flink uitdosten. Dit was natuurlijk nieuw voor de Tilburgse Kermisbezoekers en iedereen keek z’n ogen uit. Het was een zien en gezien worden sfeertje en in een aantal jaar tijd werd de groep Roze bezoekers groter en groter. Om alles in goede banen te leiden was er een soort werkgroep opgericht die bestond uit horeca mensen uit het Tilburgse horecaleven. Want hoe meer bezoekers op maandag, hoe beter!

Na een jaar of 10 werd het evenement zo groot dat de gemeente zag wat het deed met de emancipatie en besloot om een stichting in het leven te roepen. Stichting Roze Maandag was geboren. Een groep vrijwilligers met verschillende achtergronden gingen samen werken om het evenement nog groter te maken. Er zaten (en zitten) zowel homo’s als hetero’s in de Stichting, enige voorwaarde die de Stichting stelt is dat de voorzitter gay moet zijn (vooralsnog)

Door het oprichten van de Stichting waarborgden we de boodschap die de Stichting uitdraagt. Op Roze Maandag is anders heel gewoon. Een dag dat je helemaal jezelf kunt zijn en hand in hand lopen met wie je dan ook wilt. Het is een feest van saamhorigheid. In de loop van de jaren is de emancipatie flink veranderd ten opzichte van de beginjaren van de Stichting. Maar we zijn er nog niet. Nog steeds is het op veel plekken in Nederland en ook daarbuiten niet ‘ gewoon’  om onbezorgd hand in hand met je partner te lopen. Nog steeds is homo een scheldwoord en is het uit de kast komen van jonge homo’s, lesbiennes, transgenders nog steeds een issue.

 

Is Roze Maandag een feest met een boodschap of een boodschap met een feest? We zijn het allebei, het is onlosmakelijk met elkaar verbonden. Diversiteit, acceptatie, tolerantie is niet iets waarover je praat. Het is noodzakelijk dat te laten zien, te laten ervaren en het positief te beleven. ‘Practice what you preach’ En dat is wat Roze Maandag elk jaar weer teweeg brengt. Roze Maandag, de drukste dag van de kermis. Bezoekers komen feesten, flaneren, kijken, maar vooral om helemaal zichzelf te kunnen zijn voor minstens 1 dag. Roze Maandag brengt verbinding. Als Stichting doen we dat met gemeente, horeca en kermisexploitanten samen om de bezoekers die unieke ervaring te kunnen geven.

In 2015 bestond Roze Maandag 25 jaar. Dat werd gevierd met een groots gala in Theaters Tilburg en als klap op de vuurpijl konden we het jaar erop meevaren in de Canal Pride tijdens de Gaypride. Roze Maandag is het oudste open minded feest van Nederland en na de Pride het grootste en drukstbezochte gay evenement van het jaar.

Related Posts